You are currently viewing Sådan monterer du selv gardiner på mål

Sådan monterer du selv gardiner på mål

Gardiner kan udgøre den helt store forskellen i et rum, men kan man selv montere dem? Det korte svar er ja, og her kan du læse mere om, hvordan du selv monterer gardiner på mål.

Find de helt rigtige gardiner

Før du kan gå i gang med at montere dine gardiner på mål selv, skal du finde de helt rigtige gardiner. Man kan have gardiner i alle rum, hvor der er vinduer, men som regel er det stue og soveværelser man fokuserer på.

Gardiner påvirker i stor grad, hvordan lyset falder i et rum, og derfor er det heller ikke sådan helt ligefrem at vælge de rigtige gardiner. Man kan få gardiner i alle stoffer og størrelser, hvad du skal vælge kommer helt an på, hvad slags stemning du gerne vil sætte i din stue eller i dit soveværelse. Hvis du gerne vil sove i et mørkt rum om natten, så kan det for eksempel være en god ide at investere i mørklægningsgardiner. Det samme gælder for, hvis du har en stue med sydvendte vinduer, der du har brug for at skærme af for direkte sol på varme dage, eller hvis du for eksempel vil se fjernsyn i løbet af dagen mens der er dagslys.

Sæt stemningen med gardiner

Hvad slags gardiner du skal vælge, afhænger af, hvad slags stil du vil have i det rum du skal have gardiner i. I en stor og flot spisestue, kan man måske gå for lidt tunge, klassiske gardiner, mens i et lyst og luftig sommerhus, kan man måske heller gå for gardiner, der er lette og semitransparente.

Gardiner kan fås på mål, så de passer til lige præcis dine vinduer og giver den solafskærmning du har brug for.

Der er med andre ord mange ting man skal tage hensyn til, når man skal vælge gardiner, og de samme hensyn gælder faktisk også, når det kommer til montering.

Montering af din gardintype

Hvordan du skal montere dine gardiner kommer nemlig i stor grad an på, hvad slags gardiner du har valgt. Det er en anden metode for at montere persienner, trådgardiner og gardiner til skråvindue, end gardiner på gardinstang.

Gardiner på gardinstang er ret nemme at montere. Du skal sørge for at vælge den rigtige længde gardinstang, denne kan også fås på mål, så den passer til både vinduer og gardiner. Sørg for at dine gardiner hænger pænt, og at de har den rigtige længde. Den rigtige længde har meget at sige for, at de hænger som de skal over gulvet og det er også vigtigt, at de hænger helt lige. En passende højde, er noget du selv vurderer efter, hvad der ser pænt ud. Du kan med fordel bruge et vaterpas, når du skal montere dine gardiner, for at sørge for at de hænger lige.

Når du skal montere persienner eller trådgardiner, så skal det som regel monteres på skinner. Dette er også noget, du skal sørge for at hænger lige, så her kan man også godt bruge et vaterpas, i stedet for kun at gå efter øjemål. Det er også som udgangspunkt vigtigt, at man er grundig, når man måler vinduer til gardiner, så man får gardiner der passer helt perfekt til vinduerne, og der ikke kommer glipper af lys ind, hvor det ikke skal.

Det er ikke svært at montere gardiner på mål selv, men det kræver at man er nøjagtig når man måler og senere når man monterer, for at sørge for at gardinerne hænger pænt og lige. Det kan godt se lidt sjusket ud, hvis gardinerne ikke hænger pænt. Her skal du derfor bruge lidt ekstra flid, så du får et godt resultat.