Hvad er Bitcoin? Hvor kommer de fra, og er det en valuta, eller er det ikke? Hvorfor er der så mange, der vælger at investere i kryptovaluta og særligt bitcoins? Er det måske noget, som du selv bør hoppe med på? Du kan læse med i denne artikel, hvis du gerne vil lære mere om alt dette og blive klogere på, hvad er bitcoins?
Den 17. december 2017
Hvis man er meget interesseret i Bitcoins og kryptovaluta generelt, så er det nok heller ikke gået ens næse fordi, at Bitcoin toppede med sin hidtil højeste værdi d. 17. december 2017. Dette varede dog kun et par minutter, før værdien stille begyndt at falde igen. I dag er Bitcoins dog stadig enormt meget værd.
Hvad skete der bagefter?
Efter det toppede d. 17. december 2017, blev der lidt mere stille på markedet. Men det betød ikke, at Bitcoins blev mere overflødige. De var egentlig bare ved at stabilisere sig på markedet og blive kendt over hele verden. Men selvom de fleste har hørt om Bitcoins før, og mange måske også selv har overvejet at købe, kan det være svært at forstå, hvad det helt præcist er, Bitcoins-begrebet dækker over.
Et fænomen med en helt ny jargon
Når man skal til at lære et nyt fænomen at kende, så hjælper det som regel, at man stifter bekendtskab med de begreber, der er vigtige for fænomenet. Måske du har stødt på ord som blockchains eller mining, men stadig ikke helt forstået dem. Lad os få uddybet begreberne, så du kan være med på jargonen og få en større forståelse for, hvad Bitcoins er.
Hvad er en “wallet’?
En “wallet” eller en tegnebog er noget, man kan oprette i forbindelse med, at man køber Bitcoins eller andre former for kryptovalutaer. Du kan tænke på din wallet eller som en form for digitaliseret tegnebog. Det svarer til, at du har en konto på din netbank, som du har adgang til med dine oplysninger.
Hvad er “transaktioner”?
Man kalder det for en transaktion, når en Bitcoin skal overføres fra den ene til en anden. Når dette sker, laves der en matematisk udregning, som forbinder din private nøgle med offentlige nøgle, der er i netværket.
Hvad er “Blockchain”?
Blockchain er det, man kan sammenligne med en stor regnskabsbog. Det er i princippet “bare” et stort og offentligt dokument, der holder overblikket over alle de transaktioner, der foretages med Bitcoins.
Hvad er “mining”?
Men før det er muligt, at man kan lave det matematiske regnestykke, der skal til, før at en transaktioner bliver gennemført, kræver det gode computerkræfter. Det er disse “computerkræfter”, man også kan kalde for at “mine”. Når man “miner” hjælper med man at holde styr på de forskellige transaktioner og om, hvorvidt de står de steder, det er meningen. Det kan lyde simpelt, men det er noget, der kræver meget mere, end en almindelig laptop kan gøre derhjemme. Når man så “miner”, bliver man også tildelt nye Bitcoins. Det gør alle de computere, der sammen har været med til at lægge computerkræfter til.
Bitcoin produceres ikke uendeligt
Noget andet, der er er meget interessant ved Bitcoins, og som især er med til at gøre det unikt, er, at der aldrig kommer til at blive lavet mere end 21 millioner Bitcoins. Det er gennem mining, at man laver nye Bitcoins, og derfor kan det være svært at forstå, hvordan der kan være en begrænsning på. Men her er det også vigtigt at vide, at man ikke behøves at eje en hel Bitcoin for at være med på børsen. Du kan f.eks. godt “bare” eje 0,0001 bitcoins.
Hvem har lavet Bitcoins?
Faktisk er der ingen sikkerhed omkring, hvem der står bag konceptet Bitcoins. Det siges, at en ved navn Nakamoto skulle stå bag, men der er ingen sikkerhed omkring, hvem denne person er.
Den første bitcoin gik til en pizza
Det er ikke alle steder, man kan handle med bitcoins, men det er klart noget, der spreder sig. I dag findes der over 50 steder i Danmark, hvor det er muligt at handle med bitcoins. Det er sjovt at tænke på, at det første køb med bitcoins blev lavet af en amerikansk mand, der valgte at købe en pizza. Den ville i dag have været rigtig, rigtig mange penge værd.
Er Bitcoins valuta?
Der er faktisk debat omkring, hvorvidt man bør sidestille Bitcoins med valuta. Men spørger man hjemmesider, der støtter op om bitcoins, er svaret klart ja. Men kan jo også siges, at der er flere og flere steder, hvor man kan handle med bitcoins, så det er svært at finde argumenter for, at de ikke kan bruges som en form for valuta.
Bitcoins er decentrale
Noget andet, der også er unikt ved Bitcoins, er, at de er decentrale. Som vi tidligere var inde på, laves bitcoins ved, at flere computere går sammen om at mine. Det betyder også, at der ikke sidder noget og trykker bitcoins. Der er ingen banker, der varetager transaktioner eller mining.
Bitcoins er uregulerede
Bitcoins er uregulerede på den måde, at det ikke er en centralbank, der står for at trykke valutaen. Det er i stor grad efterspørgslen, der er med til at diktere værdien af bitcoins på markedet. Hvert 4. år nedsættes produktionen af bitcoins med 50%, og her opleves det som regel efterfølgende, at priserne stiger, fordi efterspørgslen forbliver den samme, mens udbuddet stiger.
Bitcoins er anonyme
Det kan også være en smuk ting, at der ikke er nogen bank, der holder øje over din skulder i forhold til, hvad du vælger at bruge dine penge på.
Skal jeg investere i Bitcoins?
Det er altid vigtigt at pointere, at det naturligvis altid vil være et sats, når man vælger at investere. Man kan aldrig vide sig sikker på noget. I hvert fald hvis man ikke har lavet sin research, du kan heldigvis finde en masse gode investeringsinfo på nettet. Dog mener mange, at kryptovaluta er kommet for at blive. Det kan også være, at du skal købe, før priserne igen stiger. Det handler om at have den rette timing.